No results.

Huspenina je liekom na kĺby

Huspenina

Poctivá huspenina je zdravá dobrota, ktorá síce chutí vynikajúco, no na tanieri už až tak lákavo nevyzerá. Pri pohľade na trasľajúcu želatínu sa prevráti žalúdok nejednému dieťaťu. V tomto prípade môžeme vysloviť známu frázu – nesúď podľa obalu. Recepty na huspeninu sme väčšinou zdelili po našich starých rodičoch. Prečo to tak je? Staršie generácie sú naučené jedlom neplytvať. Pri zabíjačke zúžitkovali zo zvieraťa úplne všetko vrátane kostí, chrupavky a kože. Samotná huspenina obsahuje všetky tieto lahodné ingrediencie. Táto kombinácia je bohatý liek, na ktorý generácie pred nami nedajú dopustiť.

Prečo je huspenina zdravá

Huspenina je zdravá vďaka prítomnosti kolagénu a elastínu v mäse. Tieto pre naše telo prospešné bielkoviny sa nachádzajú vo väzivových tkanivách ako sú chrupavky, šľachy alebo kĺby, ktoré obsahuje práve táto pochúťka. Kolagén je dôležitý na správnu funkciu kĺbov a má priaznivé účinky pre každú vekovú kategóriu. 

V detstve nám pomáha pri tvorbe kostí a vytvára sieť pre ukladanie vápnika. V dospelosti chráni naše kĺby pred artrózou, ovplyvňuje stav našich zubov, chrupaviek, pružnosti a elasticity šliach a zabezpečuje pevnosť nechtov. Ocenia ho aj športovci, ktorí svoje telo pri pohybovej aktivite opotrebúvajú, a preto sa oň musia starať ešte dôkladnejšie. 

Nie je však huspenina nezdravá, keď obsahuje toľko tuku? Tuk sa na huspenine nachádza len na povrchu. Pokiaľ teda nechcete prijať veľa cholesterolu, môžete ho z mäsa ľahko odstrániť ešte pred samotným varením huspeniny. V aspiku (želatíne) sa už tuk nenachádza.

Ako pripravit huspeninu

Na to, aby sme z huspeniny vyťažili celé jej bohatstvo – veľký poklad v podobe kolagénu, musíme ju variť s láskou a trpezlivosťou. Huspeninu varíme 4-6 hodín.

Ingrediencie na prípravu

  • bravčové paprčky
  • bravčové koleno
  • bravčová koža
  • 5-8 strúčikov cesnaku
  • 1 žltá cibuľa (aj so šupkou)
  • koreňová zelenina (mrkva, petržlen, zeler)
  • nové korenie celé
  • bobkový list
  • soľ podľa chuti

Postup prípravy huspeniny

  1. Bravčové koleno, paprčky a kožu očistíme a vložíme do hrnca so studenou vodou. Pridáme aj cesnak, cibuľu, korenie, bobkový list a soľ.
  2. Varíme pomaly na miernom ohni 4-6 hodín, aby vznikol pekný rôsol.
  3. Asi po 2-3 hodinách pridáme koreňovú zeleninu.
  4. Po uvarení koleno, paprčky a kožu vyberieme, odstránime chrupavky a kosti. Orežeme z nich len mäso, ktoré potom dáme do misiek alebo hlbších tanierov.
  5. Mäso zalejeme rôsolom – vývarom.
  6. Huspeninu necháme stuhnúť v chlade až pokým nebude tuhá. Najčastejšie sa robí v zimných mesiacoch – na jeseň alebo pred jarou.

Na čo si treba dávať pozor pri varení huspeniny

Ako zistíme či je huspenina správne uvarená? V prvom rade musí byť dostatočne tuhá. S vodou to preto radšej nepreháňajme. Musí byť trasľavá ako želatína a číra. Čírosť dosiahneme pridaním octu pred koncom varenia, ktorý nám ju pekne vyčistí.

Existuje mnoho spôsobov prípravy huspeniny. Niektorým chutí viac so zeleninou, iní ju skôr vynechávajú. Už je len na vás aké ingrediencie použijete.

Ak ste huspenine ešte stále neprišli na chuť, mali by ste svoje rozhodnutie rýchlo prehodnotiť. Odhoďte predsudky a doprajte vášmu telu bohatú dávku vitamínov.

Huspenina najlepšie chutí poliata octom a s nakrájanou cibuľkou. Zajedať ju môžete dobrým zemiakovým chlebíkom a nesmie chýbať ani pohár oroseného piva. Dobrú chuť!

Publikované: 7. marca 2022

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromiapodmienkami používania.

Vyplnením a potvrdením vášho e-mailu vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Klobásky.sk.

Kategórie