No results.

Pripravte sa na údiacu sezónu

Máte za sebou úspešnú zabíjačku a už sa vám zbiehajú slinky na dobre vyúdené mäso?
To, že ste narazili na náš článok už pravdepodobne znamená, že máte nabrúsené nože, vyhrnuté rukávy a ste pripravení pustiť sa do práce. No máte naozaj odškrtnuté všetky položky zo zoznamu? Poďme sa naň spoločne pozrieť, nech ste poriadne pripravení ohúriť svoju rodinu a priateľov.


Ak zabíjačku ešte len plánujete, náš návod všetkého, čo o nej musíte vedieť vám s ňou pomôže.

Čo všetko sa dá údiť?

Pre mnohých fajnšmekrov je údenie doslova dobrodružstvo. A my sa s nimi nehádame. Údením dokážete premeniť každú surovinu na delikatesu. Z domácej zabíjačky si môžete vyúdiť napr. klobásky, iné mäsové výrobky (bravčové, hovädzie, teľacie, kuracie, hydina) a salámy.


Okrem mäsa sú obľúbené aj ryby, syry, vajíčka, losos, zelenina alebo zemiaky. A mimochodom, skúšali ste už vyúdiť aj huby? Vplyvom teplého dymu každá surovina nadobudne iný rozmer a zmení sa tým aj jej chuť. Teľacina bude šťavnatejšia a bravčové či hovädzie mäso jemnejšie.

Údenie v domácej udiarni

…vôbec nie je jadrová fyzika. Proces je síce o niečo náročnejší, no nie nemožný a aj vy tak môžete na rodinnej oslave zamachrovať, keď zo svojej udiarne vytiahnete voňavé klobásky. Máte na výber 2 spôsoby. Buď si kúpite niektorú z nasledovných udiarní alebo si domácu udiareň postavíte svojpomocne.

Aké udiarne sa dajú použiť na údenie:

  • elektrická domáca udiareň
  • domáca udiareň na pelety
  • plynová udiareň
  • udiareň na drevené uhlie

Jednoduchú tepelnú úpravu rýb si viete pripraviť aj v špeciálnej udiarni na ryby s nehrdzavejúcou oceľou, ktorá zaručuje odolnosť a ľahké čistenie po práci.

Údenie v domácej údiarni

Z dostupných materiálov, ktoré nájdete doma si môžete zostrojiť drevenú, murovanú či plechovú udiareň. Najjednoduchšia na výrobu je drevená udiareň, ktorá vám zároveň pekne spestrí záhradu. Predtým, ako sa rozhodnete pustiť do majstrovania treba pamätať hlavne na bezpečnosť vašej stavby. Postavte svoju udiareň aspoň 5 m od ostatných objektov, aby vám dym nebodaj požiar nespôsobil ujmu na zdraví a majetku.

Aké palivo zvoliť do údiarne

Ako zdroj dymu do vašej udiarne môžete zvoliť viaceré varianty. Všetko závisí od toho, akú máte udiareň.

Druhy paliva na údenie:

  • štiepky
  • pelety
  • brikety
  • lupienky na údenie 
  • piliny
  • zdravé drevo bez kôry a laku, náteru alebo nejakého syntetického ošetrujúceho prípravku

Na dosiahnutie kvalitne vyúdeného mäsa prispieva hlavne výber horiaceho dreva a pilín. Keďže počas údenia necháme mäso uzavreté v teplom dyme, je dôležité, aby horiace drevo a z neho vznikajúci dym pekne voňalo.

Drevená štiepka na údenie

Pravé čaro najstaršej metódy konzervácie vzniká, keď z udiarne cítite lahodnú arómu buku či ovocnej slivky. Kôra stromov je nositeľom celého spektra vôní. Jej prirodzený obsah v štiepke dodáva mäsu finálny šmrnc. Štiepka jemná a štiepka hrubá z novohradských lesov vám pomôžu dostať proces údenia do úspešného konca.

Studené údenie

Studené údenie je obľúbený spôsob údenia mäsa, pretože ho vysušuje, čím zvýrazňuje jeho mäsovú chuť. Slúži aj ako spôsob konzervácie, pretože dym preniká do potravín niekoľko dní. Touto metódou je najvhodnejšie údiť trvanlivé salámy, slaninu, klobásy alebo šunku. 

Najvhodnejšie obdobie na studené údenie je jar a neskorá jeseň, pretože teplota v grile nesmie presiahnuť 30-35 stupňov. Rošt na výrobu studeného dymu nájdete v ponuke na našom webe.

Údenie za tepla

Pri údení za tepla sa mäso aj varí, zachováva si svoju šťavu a získava špecifickú chuť a vôňu. Týmto spôsobom môžete údiť bravčové mäso s vysokým obsahom tuku.

Údenie za vlhka

Ak chcete zabrániť nežiadúcemu vysychaniu hornej vrstvy salám a iných výrobkov, zvoľte proces údenia za vlhka. Zvýšená vlhkosť v udiarni usmerňuje proces sušenia.

Záver

Je nám jasné, že po prečítaní tohto článku ste už jednou nohou v záhrade pripravení do akcie. Na záver vám teda už len zaželáme veľa šťastia pri príprave a veríme, že s našou pomocou vám pôjde údenie od ruky.

Publikované: 9. decembra 2021

Odporúčame

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromiapodmienkami používania.

Vyplnením a potvrdením vášho e-mailu vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Klobásky.sk.

Kategórie