No results.

Voňavé domáce jaternice (hurky) podľa Petra Nosáľa

Bez jaterníc by žiadna domáca zabíjačka nebola kompletná. Ešte nemáte svoj obľúbený recept? Vydali sme sa za dlhoročným expertom na zabíjačkové špeciality, pánom Petrom Nosáľom, ktorý sa s nami podelil o svoj tradičný postup a overené tipy na prípravu domácich jaterníc. Pustime sa do toho!

Suroviny

Na prípravu domácich jaterníc budete potrebovať:

  • Bravčové pľúca 1 celé alebo ½ 
  • Bravčová pečeň 1 kg v surovom stave
  • Bravčový podbradok (lalok) 1,5 kg
  • Krvavý orez 2 kg
  • Bravčové kože 1 kg
  • Guľatozrnná ryža 2 kg
  • Bravčová plachtička (masť) 1 ks
  • Koreninová zmes 
  • Soľ
  • Majorán
  • Bravčové črevá (kaliber 36/38)
  • Sieťka na varenie

Postup

  1. Všetko suroviny z jatočného tela ošípanej vložíme do veľkého hrnca alebo kotla s vodou, pridáme za hrsť soli a uvaríme úplne do mäkka. Aby sa mäso nepripieklo, môžeme kože, pľúca a pečienku variť v sieťke na varenie. Ak nemáme k dispozícii sieťku, mäso varíme za stáleho miešania. Vývar z mäsa nevylievame – v ďalšom kroku v ňom budeme variť ryžu.

Tip pána Nosáľa: Dobré jaternice by mali obsahovať viac mäsa ako ryže. Na 2 kg mäsa preto môžeme použiť zhruba 1 kg ryže. 

2. Ryžu premyjeme v studenej vode. Naplníme ju do sáčku, vložíme do sieťky na varenie a ponoríme do vývaru z mäsa. Ryžu necháme variť 18 minút. Po uvarení ryžu nepremývame.

3. Všetko mäso pomelieme na jemno na 2. šajbe. Pomleté mäso následne vysypeme na ryžu. K ryži a mäsu pridáme koreninovú zmes podľa návodu, osolíme podľa chuti a môžeme pridať majorán a dozlata opraženú cibuľu. Všetko spolu dobre premiešame.

Tip pána Nosáľa: Do zmesi pridáme aj črevovú masť (bravčovú plachtičku). Masť vyškvaríme a škvarky následne najemno zomelieme. Pridáme ich k ostatným surovinám a premiešame. Jaternice tak získajú skutočne lahodnú chuť. Ak je zmes stále príliš suchá, môžeme ju podliať vývarom.

4. Črevá na jaternice najprv dobre umyjeme. Následne ich plníme pripravenou zmesou z mäsa, ryže a korenín. Odporúčame použiť črevá s kalibráciou 36/38. Ak máme črevá zakúpené z obchodnej siete, je potrebné ich deň predtým namočiť do letnej vody, nie do horúcej lebo by sa nám trhali.

5. Pripravené jaternice dáme do sieťky a striedavo, aby sa nepotrhali, ich vkladáme do vriacej vody na zhruba 1 až 2 minúty. Voda nesmie veľmi vrieť len jemne, lebo by sa nám potrhali. Keď sú jaternice hotové, dáme ich vychladnúť do studenej vody. 

6. Hotové jaternice rozložíme do chladného otvoreného priestoru. Po zachladení (na druhý deň) ich skladujeme v mrazničke. 

Dobrú chuť!

Publikované: 13. septembra 2021

Odporúčame

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromiapodmienkami používania.

Vyplnením a potvrdením vášho e-mailu vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Klobásky.sk.

Kategórie